Hoe wordt het termijnbedrag bepaald bij een dynamisch contract?

Twee verschillende methodes uitgelegd

Donderdag 12 januari 2023

Het voorschot, ook wel termijnbedrag genoemd, is een maandelijks bedrag dat je betaalt aan je energieleverancier om de kosten te dekken. Er zijn twee verschillende manieren waarop energieleveranciers met een dynamisch tarief dit hanteren:

  1. Door middel van een termijnbedrag dat elke maand hetzelfde is, of
  2. Een verrekening per maand op basis van de werkelijke kosten.

Werkwijze 1: Gelijkblijvend termijnbedrag

Vrijopnaam hanteert een maandelijks termijnbedrag dat gebaseerd is op de geschatte jaarlijkse kosten. Dit termijnbedrag is gedurende het jaar gelijk. Één keer per jaar worden de betaalde termijnbedragen verrekend met de werkelijke kosten. Dit gebeurt op de jaarnota. Wanneer blijkt dat je op jaarbasis meer of minder gaat verbruiken, is het wel mogelijk het termijnbedrag zelf aan te passen. Hierdoor bouw je geen onnodige spaarpot op of voorkom je een vervelende onverwachte naheffing.

Staafdiagrammen die de werkelijke energiekosten per maand aangeven, waarbij de wintermaanden duurder zijn dan de zomer.

Het voordeel van dit type termijnbedrag is dat je in de winter geen hoog bedrag hoeft te betalen. De werkelijke kosten die je in de winter maakt, zijn namelijk veel hoger dan in de warme en zonnige zomermaanden. Wanneer je 3.000 kWh stroom en 1.500 m3 gas per jaar verbruikt, zijn je werkelijke kosten (met de huidige energieprijzen) in januari zo’n € 850 per maand en in juli zo’n € 250 per maand. Dit is een indicatie en energieprijzen kunnen wijzen.

Werkwijze 2: Voorschot op basis van de werkelijke kosten

Een aantal energieleveranciers met dynamische tarieven (zoals Frank Energie of Easy Energy) verrekenen het termijnbedrag op een andere manier. Zij hanteren een dynamisch termijnbedrag. Dit betekent dat het termijnbedrag per maand verschilt, afhankelijk van de gemaakte kosten in de voorgaande maand en de geschatte kosten voor de daaropvolgende maand. Dit betekent dat je een veel hoger voorschot in bijvoorbeeld januari betaalt dan in juli. Ook bij deze werkwijze ontvang je een jaarnota.

Maandelijkse energiekosten weergegeven in staafdiagrammen van januari tot december.

Een voordeel van deze methode is dat je met een dynamisch termijnbedrag geen spaarpot hoeft op te bouwen. Zo betaal je alleen voor wat je werkelijk per maand verbruikt. Een nadeel hiervan is dat je in de winter (veel) meer betaalt dan in de zomer. Wanneer je gebruikmaakt van een dynamisch termijnbedrag moet je dus rekening houden met de sterk afwijkende kosten in je eigen maandelijkse begroting.

Energieleveranciers zonder termijnbedrag

Bij Tibber en Zonneplan betaal je geen voorschot. Je betaalt maandelijks achteraf wat je daadwerkelijk verbruikt hebt. Je betaalt dan in de winter (veel) meer dan in de zomer. Ook wanneer je maandelijks de werkelijke kosten hebt afgerekend ontvang je een jaarnota.

Waarom kiest Vrijopnaam voor de eerste methode?

Vrijopnaam maakt gebruik van het gelijkblijvende termijnbedrag. Op deze manier heb je geen hogere kosten tijdens de (toch al dure) wintermaanden. Huishoudens kunnen een stabiele maandelijkse begroting aanhouden, zonder extra bij te leggen in de dure wintermaanden. Je energiekosten worden gelijk verdeeld over twaalf maanden. En besluit je tussentijds dat je toch wat meer of juist minder wil betalen? Dan kun je het termijnbedrag altijd aanpassen via de Vrijopnaam-app. Bijvoorbeeld wanneer je meer (of minder) bent gaan verbruiken of als de inkoopprijzen toenemen of dalen.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of wil je advies over je termijnbedrag? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Je kunt ons op werkdagen bellen of een WhatsAppbericht sturen via 085- 30 32 652. Mailen kan altijd: klantteam@vrijopnaam.nl