Waar gaat je vraag over?

Slimme vragen van de week

Een eenvoudig antwoord op de vraag hoeveel stroom een warmtepomp verbruikt, is er niet. Dit hangt onder meer af van de mate van isolatie, het weer, het type warmtepomp, het gewenste temperatuurniveau thuis en de behoefte aan warm tapwater.

Wij adviseren contact op te nemen met je installateur voor meer informatie over het verwachte stroomverbruik van jouw warmtepomp. Daarnaast is het belangrijk om je verbruik te volgen in de Vrijopnaam-app. Zie je dat na het plaatsen van de warmtepomp het verbruik toch wat meer (of minder) is dan vooraf ingeschat? Dan stel je het termijnbedrag gemakkelijk bij en voorkom je eventueel bijbetalen op de jaarnota.

Een gemiddelde (volledig) elektrische warmtepomp verbruikt jaarlijks, in een gemiddeld huishouden zo’n 2.500 kWh tot 5.000 kWh voor verwarming en warm water. Dit verbruik is dus exclusief de stroom die bijvoorbeeld je koelkast en lampen verbruiken.

Meer informatie over warmtepompen lees je in dit blog.

Jouw actuele tarief vind je altijd in de Vrijopnaam-app. Login en ga via het menu (rechtsboven) naar 'contractgegevens'. Hier vind je de actuele (en vorige) tariefbladen.

Nog geen klant? Onderaan de pagina vind je een overzicht van onze tarieven voor stroom en gas.

De overheid heeft maatregelen genomen om tegemoet te komen in de energiekosten per huishouden. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor jaarlijks ongeveer € 420,- euro minder aan belasting. De tegemoetkoming geldt vanaf 1 januari 2022. De hogere kosten door de stijging van de tarieven heeft voor veel huishoudens al meer geld gekost in de afgelopen wintermaanden dan dit voordeel.

Een (dreigend) tekort aan gas in Europa zorgt ervoor dat de prijzen voor energie hoger zijn dan ooit tevoren. Het gastarief is bijvoorbeeld zeven keer hoger t.o.v. vorig jaar. De stroomprijzen zijn ook fors gestegen door het onverwacht uitvallen van enkele kerncentrales in Frankrijk en de stijgende prijs van de CO2-heffingen

Daluren gelden van 23.00 uur tot 7:00 uur, in het weekend en op feestdagen. In Noord-Brabant en Limburg gelden daluren vanaf 21:00 uur tot 7:00 uur.

Voor het stroomverbruik tijdens deze uren betaal je het daltarief. Voor de overige uren (normaal uren) betaal je normaaltarief. Dal- en normaaltarief worden ook wel eens laag- en hoogtarieven of dal- en piektarieven genoemd. 

Staat jouw slimme vraag er niet tussen?

Bel naar 085 - 30 32 652 op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur

Stuur ons een e-mail en we beantwoorden je e-mail uiterlijk de volgende werkdag.

Chat met ons op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur