Waar gaat je vraag over?

Slimme vragen over 'Vraag van de week'

Daluren gelden van 23.00 uur tot 7:00 uur, in het weekend en op feestdagen. In Noord-Brabant en Limburg gelden daluren vanaf 21:00 uur tot 7:00 uur.

Voor het stroomverbruik tijdens deze uren betaal je het daltarief. Voor de overige uren (normaal uren) betaal je normaaltarief. Dal- en normaaltarief worden ook wel eens laag- en hoogtarieven of dal- en piektarieven genoemd. 

Uit je stopcontact komt eigenlijk een voortdurend wisselende mix van energiebronnen: zon, wind, biomassa, kolen, gas en kernenergie.

Tennet, de landelijke netbeheerder, regelt binnen het Nederlandse elektriciteitsnetwerk dat vraag en aanbod altijd in evenwicht is. Daarbij heeft duurzaam opgewekte stroom altijd voorrang op stroom uit fossiele bronnen. Dus als de zon schijnt of de wind hard waait, draait ergens in Nederland een gas- of kolencentrale minder hard. En andersom.

Ehhh. NIET!

De zonnepanelen liggen in een zonnepark ergens in Nederland. Niet op je eigen dak. Zelf zonnestroom opwekken is zo voor iedereen in Nederland bereikbaar en eenvoudig geworden. Zorgeloos en zonder gedoe: Vrijopnaam verzorgt het onderhoud, reparatie en de verzekering van de panelen. Via je energierekening wordt de opbrengst verrekend en via de Vrijopnaam-app zie je wat je zelf opwekt en hoeveel stroom je verbruikt. Jij hebt zo wel de lusten, maar niet de lasten van eigen panelen.

Op deze vraag heeft niemand het antwoord. Niet voor stroom, niet voor gas. Er zijn argumenten voor een daling. De groei van zonne- en windenergie zet door en het wordt eenvoudiger goedkope stroom te importen uit Duitsland en Denemarken. Echter de vraag neemt ook toe. Door de opkomst van de elektrische auto en economische groei. Verder hangt de prijsontwikkeling af van onvoorspelbare internationale ontwikkelingen.

Wat wel zeker is: met een Paneelopnaam, een zonnepaneel in een van de zonneparken van Vrijopnaam, ga je zelf zonnestroom opwekken. Tegen de laagste prijs van Nederland én dit lage tarief blijft de komende jaren gegarandeerd.

Er zijn twee factoren waardoor de zonnepanelen van Vrijopnaam goedkoper zijn in aanschaf dan panelen die je op je eigen dak laat monteren: schaalvoordelen en overheidssubsidie.
1. Er zijn schaalvoordelen in installatie omdat een zonnepark al gauw duizend tot tienduizend panelen heeft, terwijl een gemiddeld dak ongeveer plek heeft voor 12 panelen.
2. Daarnaast krijgt Vrijopnaam overheidssubsidie voor de stroom die ze met de zonnepanelen produceert. Het voordeel van die subsidie geeft Vrijopnaam door aan klanten in een lage aanschafprijs van een paneel.

Bij Vrijopnaam kan iedereen eenvoudig zonnepanelen kopen, hoef je niet in een bepaald postcodegebied te wonen en loopt je voordeel niet achteruit door de dalende energiebelasting op stroom. Je hebt geen gedoe bij een verhuizing. Daarnaast ontvang je een beter rendement en biedt zonnestroom opwekken via Vrijopnaam meer flexibiliteit ten opzichte van een Postcoderoosproject. Je kunt bijvoorbeeld altijd panelen bij- of terug verkopen zonder boete. Lees alle verschillen in ons blog 'Zelf zonnestroom opwekken op afstand: Vrijopnaam versus Postcoderoos'.

De term Vrijopnaam associeer je waarschijnlijk met vastgoed, niet direct met energie. Een verkoopprijs in de vastgoedhandel is "vrij op naam" als alle bijkomende kosten inbegrepen zitten bij de prijs. Zo doen wij dat ook. Geen bijkomende kosten, alles is inclusief. Je wekt voordelig en eenvoudig je eigen zonnestroom op met een Paneelopnaam, een zonnepaneel in een van onze zonneparken.
Vrijopnaam staat voor eigenaarschap. Zelf initiatief nemen om de energiemarkt te verduurzamen.

Staat jouw slimme vraag er niet tussen?

Bel naar 085 - 30 32 652 op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur

Stuur ons een e-mail en we beantwoorden je e-mail uiterlijk de volgende werkdag

Chat met ons op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur