3 tips om te besparen op verlichting

Maandag 6 december 2021

Rond deze tijd van het jaar halen we de massaal onze lichtsnoeren en -slingers van zolder. Binnen en buiten versieren we het, zodat we er sfeervol bij zitten tijdens de feestdagen. Niet alleen in de kerstboom, maar in het hele huis (en de tuin) schittert feestverlichting. Dat is gezellig, maar hoe duurzaam is dit precies? En wat betekent dit voor onze energierekening? We werpen graag wat licht op deze zaak.

Energiezuinige lampen beter voor het milieu

De impact op het milieu van (kerst)lampjes schuilt vooral in het elektriciteitsverbruik. Branden jouw lampen ’s avonds, wanneer de zon niet schijnt? Staat er weinig wind? Dan komt de stroom vaak uit een elektriciteitscentrale. Daar wordt elektriciteit opgewekt via verbranding van fossiele brandstoffen (zoals gas en steenkool). Dat is niet best voor het klimaat!

Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, omdat ze weinig stroom nodig hebben. Een lager stroomverbruik is ook beter voor jouw portemonnee!

Tip 1: vervang gloei- en halogeenlampen door ledlampen

Een ledlamp is 90% (!) zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp (bron: Milieu Centraal). Ledlampen gaan heel lang mee. Een slimme investering waar je direct van profiteert en ook nog jaren plezier van hebt.

Een ledlamp is in aanschaf gemiddeld iets duurder, maar gaat veel langer mee en verbruikt minder energie. Een gloeilamp gaat gemiddeld 1.000 branduren mee en een ledlamp wel 15.000 branduren. Dus tel je het stroomverbruik én de levensduur mee, dan ben je in veel gevallen goedkoper uit.

Tip 2: laat lampen niet onnodig branden

Als je van huis gaat of een ruimte in huis verlaat, doe dan de lampen uit. En vergeet de buitenlampen niet. Er bestaan ook slimme ledlampen die je via een app of timer kunt instellen, ook als je zelf niet thuis bent. Handig!

Hoe gezellig de kerstboom ook is met lampen aan, zet ze uit als je niet thuis bent. Dat scheelt onnodig elektriciteitsverbruik.

Tip 3: check of het werkt

Meten is weten, zegt men. Heb je de moeite genomen om alle lampen in huis door ledlampen te vervangen? En zet je nu bewuster lampen uit wanneer je van huis gaat? Noteer wanneer je dit deed en bekijk in de app of je verschil ziet in je stroomverbruik. Toch fijn als je ziet dat je het niet voor niets doet.

Wat scheelt het?

Milieu Centraal maakt duidelijk wat het scheelt aan de hand van deze berekening. Stel dat je tijdens de kerstperiode de volgende onzuinige lichtjes laat branden:

 • een kerstboom met een snoer van 20 gloeilampjes (25 W);
 • een kerstster met een gloeilamp (25 W);
 • een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;
 • 100 buitenlampjes (25 W) in een boom.

Met de hierboven beschreven kerstverlichting verbruik je gedurende de kerstperiode (30 dagen) 170 kWh wanneer je de lampen 24 uur per dag zou laten branden. Dit kost je met de huidige stroomprijs ongeveer € 68. Stel je zet de lichten op een timer dan scheelt dat 120 kWh en is het verbruik nog maar 50 kWh (€ 20). De duurzaamste keuze is led in combinatie met een timer. Dan is je verbruik nog maar 6 kWh (€ 2,40). Dat scheelt dus meer dan 95 procent ten opzichte van 170 kWh (bron: Milieu Centraal).


  Happy holidays! 

  Met zuinige ledlampen bespaar je flink op het stroomverbruik. Vergeet daarnaast de lichtjes niet uit te zetten als je niet thuis bent of slaapt, eventueel met behulp van timers. Dat is beter voor het milieu én voor je energierekening.

  Fijne feestdagen!

  P.s. Wil je meer tips over besparen op je energierekening? Lees ook ons blog met bespaartips.