Bespaartips voor de energierekening

Maandag 29 augustus 2022

De afgelopen maanden zijn de energieprijzen opnieuw gestegen. En de verwachting is dat de tarieven voor stroom en gas nog verder toenemen. Wat is er aan de hand? Wat kun je zelf doen? Op de stijging van de energieprijzen heb je geen invloed, maar besparen op je energieverbruik heeft iedereen in eigen hand!  

Stijgende energieprijzen

De energieprijzen gaan door het dak en de energiemarkt kent momenteel uitzonderlijke omstandigheden. De situatie in Oekraïne heeft veel impact op de groothandelsprijzen van energie. Daarnaast hebben de uitval van meerdere kerncentrales in Frankrijk en de lage waterstanden negatieve gevolgen voor de energieprijs. Dit alles zorgt voor een verdere stijging van de inkoopprijzen voor stroom en gas. Ook Vrijopnaam heeft hiermee te maken, aangezien zonnestroom niet elk moment van de dag beschikbaar is. 

Het is slim en misschien zelfs noodzakelijk je verbruik goed in de gaten te houden en je termijnbedrag op tijd te verhogen. Verder kun je geld besparen door je energieverbruik te verlagen. Dat is beter voor je portemonnee en het milieu.

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt

Minder stroom en gas verbruiken is de beste manier om geld te besparen. Daar heb je zelf invloed op. We hebben een aantal bespaartips voor je op een rij gezet. We maken daarbij onderscheid tussen de snelle praktische tips en de tips die grote impact hebben (en een grotere investering in tijd en/of geld vereisen).

Snelle slimme tips voor energiebesparing

Je kunt al snel stappen zetten door kleine aanpassingen. Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het veel geld kost.

 1. Zuinig zijn met warm water
  Bijna 20% van je gasverbruik gaat op aan warm water in de keuken en badkamer. Minder warmwaterverbruik zorgt voor een lagere waterrekening én lagere energiekosten. Je belast het milieu ook een stuk minder door zuinig te zijn. Ga onder de douche in plaats van in bad. Bespaar door een energiezuinige douchekop en korter (en/of minder vaak) te douchen.
  Door vijf minuten onder de douche te staan, in plaats van negen minuten, bespaar je 15.000 liter warm water en 60 m3 gas per jaar. Bij een gasprijs van 1 euro per m3 gas is samen al snel € 90,- per jaar (bron: Milieu Centraal).

 2. Plaats tochtstrips
  Koop tochtstrips in de bouwmarkt, waarmee je zorgt dat de kou niet meer zo makkelijk in huis komt (en de warmte niet makkelijk uit je huis verdwijnt).
    
 3. (Led)lampen uit, deuren dicht
  Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp. Je bespaart nog meer als je ze niet onnodig aan laat. Sluit de deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Hiermee bespaar je gemiddeld € 310 per jaar (bron: Milieu Centraal).

 4. Radiatorfolie
  Per vierkante meter radiatorfolie bespaar je 10 m3 gas (met de huidige gasprijs is dat ongeveer € 40,-). Plak radiatorfolie achter de radiatoren die tegen een buitenmuur hangen. Veel minder warmte ontsnapt naar buiten via de buitenmuur (bron: Milieu Centraal).
    
 5. Gebruik eco-programma’s
  Gebruik de eco-stand van je wasmachine, droger en vaatwasser. Je bespaart hiermee al snel tientallen euro’s per jaar.
    
 6. Hang de was buiten
  Waar het kan, hang je was aan het droogrek in plaats van het in die trommel te stoppen. Toch de droger gebruiken? Let er dan op dat je een volle trommel hebt en het filter regelmatig schoonmaakt.
    
 7. Zet de thermostaat laag
  Let op dat je de verwarming niet onnodig laat werken. Dus zet de thermostaat lager of uit als je niet thuis bent of slaapt. Draai de verwarming uit in de ruimtes waar je niet komt. En misschien kun je de dagen ook wel doorkomen met een graadje minder? Daarmee kun je gemiddeld € 120,- per jaar besparen.

Kost iets, maar dan heb je ook wat

Naast de eerdergenoemde “quick-wins”, zijn er maatregelen die meer investering in tijd (en soms) geld vragen.

 1. Neem je huishoudelijke apparaten onder de loep
  Misschien heb jij wel energieslurpers in huis zonder je hier erg in hebt. Wist je dat een gedateerde droger zo’n € 100,- per jaar aan onnodige kosten kan opleveren? Oude apparaten zijn namelijk veel minder energiezuinig. Bekijk wat je apparaten verbruiken (de Vrijopnaam-app kan je hierbij helpen), gebruik energieslurpers in huis minder vaak of vervang ze door een apparaat met een zuinig energielabel.

 2. Laat je informeren over isoleren
  Een goed geïsoleerd huis zorgt voor een lager energieverbruik en meer comfort. Isoleren kan op verschillende manieren: dubbel glas, dakisolatie, spouwmuur- of vloerisolatie. Als het dan toch nodig is de verwarming aan te zetten, is het fijn als de warmte niet kan ontsnappen. Isoleren is daarom heel belangrijk. Milieu Centraal heeft een tool die checkt wat jij in jouw huis kunt verbeteren.
    
 3. Besparen door slim verwarmen
  Het grootste deel van het gasverbruik gaat op aan de verwarming via je cv-ketel. Goed afstellen kan daarom al snel een flinke besparing opleveren. De tips van de Consumentenbond kunnen je helpen bij het optimaal afstellen van de cv-ketel.

 4. Bespaar door zelf zonnestroom op te wekken
  Wek (een deel) van je stroomverbruik zelf op met zonnepanelen. Dan heb je minder last van de stijgende tarieven. Een deel van wat je verbruikt, kun je op hetzelfde moment opwekken, waardoor je minder stroom van het net afneemt. Zonnepanelen op je dak zorgen voor een lagere energierekening en zorgen ervoor dat de gas- en kolencentrales minder hard hoeven te draaien. Dubbele winst!

  Heb je geen geschikt dak? Of is investeren in zonnepanelen (financieel) niet haalbaar? Dan kun je ook denken aan panelen uit de zonneparken van Vrijopnaam. Met een Paneelopnaam wek je zelf stroom op zonder gedoe van panelen op eigen dak.

Natuurlijk bestaan nog veel meer manieren om minder en efficiënter energie te verbruiken. Soms is hier een (grote) investering voor nodig, maar vaak kun je al stappen zetten door kleine aanpassingen.

Heb jij een fijne tip die hier niet tussen staat? Of heb je vragen over jouw verbruik in de Vrijopnaam-app? Laat het ons weten!