De opties: een vast, variabel of dynamisch energiecontract

De verschillende soorten energiecontracten inclusief de voor- en nadelen

Dinsdag 3 oktober 2023

Een jaar lang hetzelfde energietarief, een wisselende prijs per maand, of zelfs per uur? Kies wat bij je past op basis van je woonsituatie of voorkeur. Wat de verschillen zijn en de bijbehorende voor- en nadelen, leggen we uit in dit artikel.

Vind je het lastig na het lezen van dit artikel een keuze te maken? Of heb je nog vragen? Geen probleem. Onze klantenservice denkt graag met je mee (en is altijd goed bereikbaar). En wees gerust: bij Vrijopnaam kun je altijd wisselen van contracttype. Dus is dat dynamisch energiecontract bij nader inzien toch niets voor jou? Of is jouw woonsituatie gewijzigd en kies je liever voor een variabel tarief? Ook geen probleem.

Wat is een vast energiecontract?

Bij een vast energiecontract liggen de energietarieven vast voor een bepaalde periode. Die periode kan bijvoorbeeld één of twee jaar zijn. Het levertarief voor stroom en eventueel gas zet je dus voor een langere periode vast.

Voordelen:

  • Zekerheid van vaste energietarieven voor de hele looptijd van je contract;
  • Geen stress wanneer prijzen in de markt schommelen of stijgen, want prijsstijgingen hebben geen invloed op jouw tarief.

Nadelen:

  • Je profiteert niet van eventuele tussentijdse prijsdalingen;
  • Mocht je tussentijds willen opzeggen, dan betaal je een opzegvergoeding;
  • Naast de kosten voor energie betaal je bij een vast contract een deel risicopremie aan je leverancier.

Een vast contract blijkt een goede deal, wanneer je de prijzen vastzet en de tarieven in de markt daarna stijgen. Energieprijzen zijn echter lastig te voorspellen, waardoor je dit vooraf niet goed kunt inschatten. Met een vast tarief kies je vooral voor zekerheid. Een vast contract kan ook passen bij jouw situatie wanneer je (financieel) niet voor verrassingen wil komen te staan.

Wat is een variabel energiecontract?

Een variabel energiecontract loopt voor onbepaalde tijd en je kunt het maandelijks opzeggen (zonder boete). Het tarief staat voor een bepaalde periode vast. Bij Vrijopnaam is deze periode één maand.

Voordelen:

  • Maandelijks opzegbaar zonder opzegvergoeding;
  • Je profiteert sneller van prijsdalingen dan bij een vast tarief.

Nadelen:

  • Prijsstijgingen merk je eerder dan bij een vast tarief;
  • In het variabele leveringstarief is een deel risicopremie opgenomen, maar de risicopremie is wel lager dan bij een vast contract.

Een variabel maandtarief kies je wanneer de marktprijzen wil volgen, maar niet dagelijks met je energieverbruik en -kosten bezig wil zijn. Net als bij een hypotheek is een variabel contract vaak op lange termijn voordeliger.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract geldt voor onbepaalde tijd en is maandelijks opzegbaar. Met een dynamisch tarief kies je voor energieprijzen, gekoppeld aan de inkoopmarkten. De stroomprijs wisselt per uur en die van gas per dag.

Het dynamisch energiecontract is relatief nieuw. Steeds meer mensen kiezen voor dit type contract, omdat zij meer regie over de energierekening willen.

Voordelen:

  • Maandelijkse opzegbaar zonder opzegvergoeding;
  • Direct voordeel bij prijsdaling;
  • Mogelijkheid extra te besparen door energieverbruik af te stemmen op goedkope momenten van de dag;
  • Daarmee help je ook het steeds zwaarder belaste landelijke elektriciteitsnetwerk (afname op momenten van weinig vraag i.p.v. piekmomenten);
  • Geen risicopremie, prijzen gekoppeld aan de energiebeurs (inkoopmarkt).

Nadelen:

  • Prijsstijging merk je direct;
  • Je hebt een slimme meter nodig voor dit contracttype;
  • Kost tijd en moeite om je energieverbruik te sturen (dat van jou en eventueel je huisgenoten).

Met dynamische tarieven heb jij in ieder geval meer regie over je energierekening. Je kiest voor dynamische tarieven als je een (groot) deel van je energieconsumptie zelf kan sturen, bijvoorbeeld wanneer je je elektrische auto oplaadt. Daarnaast vind je het leuk bijna dagelijks met je energieverbruik bezig te zijn.

Energie van Vrijopnaam

Vrijopnaam is vooralsnog de enige energieleverancier die alle vormen aanbiedt. Het voordeel daarvan is dat je eenvoudig wisselt tussen verschillende contractvormen. Bijvoorbeeld wanneer jouw situatie verandert of een type contract toch niet bevalt. Zonder kosten en zo geregeld. Wel zo fijn!

Goed om te weten: wat je ook kiest, bij Vrijopnaam kies je altijd voor 100% Nederlandse zonnestroom en CO2-gecompenseerd gas. Wel zo duurzaam dus.

Welk type contract je vervolgens kiest, hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur en woonsituatie.