KlimaatGesprekken: hoe laat ik mijn duurzame werk meer impact krijgen?

Een interview door Manu Busschots

Woensdag 20 mei 2020

Dit interview werd afgenomen door Manu Busschots. Hij is oprichter van KlimaatGesprekken en initiatiefnemer van de Deep Changemakers circles. Manu stelt de volgende vraag centraal in een reeks van interviews met 'duurzame changemakers': hoe laat ik mijn duurzame werk meer impact krijgen?

Zo ging hij ook in gesprek met Bas Wijnen, één van de oprichters van Energiebedrijf Vrijopnaam.

Sinds wanneer zet jij je in voor onze leefomgeving?

Van mijn ouders heb ik geleerd hoe waardevol het is en hoeveel voldoening het geeft iets voor een ander te doen. Je buren, vrienden, kwetsbaren. Ik zet me graag in voor de school van mijn kinderen, (sport) verenigingen of steun maatschappelijke organisaties. Zo lang ik weet, organiseer ik van alles.

Wat doe je zoal als leider in duurzaamheid en wat maakt je trots?

Ik vind deze vraag lastig. Ik zie mezelf niet direct als een leider in duurzaamheid. Wel liggen de thema’s duurzaamheid, circulaire economie en respect voor al het leven op aarde mij na aan het hart. Met energiebedrijf Vrijopnaam en vanuit Klimaatgesprekken kan ik een bescheiden bijdrage leveren deze thema’s onder de aandacht te brengen. Via energieleverancier Vrijopnaam wekken nu ruim 10.000 huishoudens een deel van een stroomverbruik zelf op in één van onze zonneparken. De combinatie van fun, duurzaam en financieel voordeel zorgt voor veel enthousiasme. Vervolgens geven we ze maximaal inzicht in hun energieverbruik en -kosten zodat ze aangespoord worden te besparen en bewust energie te verbruiken. Velen ervaren het een sport om verbruik en eigen opwek in balans te krijgen én houden.

Bas-Wijnen-directeur-Vrijopnaam.jpg

“Mijn levensmotto: Groot denken, gewoon doen, klein beginnen.”

2. Deep Change? Waar put je hoop uit? Wat wil jij graag radicaal anders zien?

Hoop vloeit enerzijds voort uit de kleine dingen die mensen zelf doen. Aandacht voor wat je eet en (niet) koopt, lokale initiatieven voor zorg en energieopwekking of opvang en onderwijs voor vluchtelingen. Anderzijds door wetenschappelijke doorbraken. Gelukkig hebben we zoveel knappe koppen die geweldige nieuwe kennis ontwikkelen.

Ik twijfel vaak bij radicaal anders. Kan dat, werkt dat? Maar als ik mag dromen zou ik het wereldwijde systeem van belastingen en overheidssubsidies graag omverwerpen. Het huidige systeem ontneemt gelijke kansen voor iedereen, beperkt innovatie en geeft enkele personen en bedrijven onevenredig veel macht.

3. Leader? Waar gaat leiderschap volgens jou over? Welke tip(s) heb je aan anderen die hun leiderschap willen versterken?

“Doe wat je zegt dan lieg je niet”, zei mijn Twentse schoonvader. Op nummer 1 blijft het goede voorbeeld geven staan. Gevolgd door een dosis lef en enthousiasme voor experimenteren en leren.

4. Anderen? Hoe krijgen we de stille middengroep niet alleen bezorgd, maar ook in beweging? Hoe bereik en betrek je als koploper de anderen?

Je zult oplossingen en initiatieven moeten verzinnen die relevant zijn voor mensen in hun dagelijks leven en binnen de eigen ‘community’. Niet iedereen komt in beweging “om de wereld te redden”. Hou het laagdrempelig, eenvoudig, leuk, voordelig.

5. Vallen en opstaan? Van welke fout of welke tegenslag heb jij veel geleerd?

Twee dingen schieten door mijn hoofd. Ten eerste; blijf vragen stellen, wees nieuwsgierig. Voorheen was ik terughoudend in vragen stellen. Angstig voor een ‘domme’ vraag of ik wilde het liever zelf uitzoeken. Ik onderschatte de verbindende kracht van een vraag. Ten tweede; geniet van ieder moment. Mijn eerste grote tegenslag was het verlies van een jeugdvriend aan het begin van mijn studietijd. De tijd van onoverwinnelijkheid, onbezorgdheid en avontuur stond opeens stil. Het besef dat je van ieder moment moet genieten en je niet te veel zorgen moet maken, is toen ontstaan.

6. Obstakels? Wat zou er moeten veranderen, om jou nog twee keer zo snel/ zo sterk je doelen te laten behalen? Waar heb je last van?

Ik heb veel slaap nodig, heerlijk maar vraagt de nodige tijd. Maar serieus. Ik hou van de operatie, van dingen doen, direct contact met mensen. Tijd en rust voor lezen, reflectie, nadenken, maak ik soms te weinig. Je doelen blijven behalen vereist in ontwikkeling zijn. Te hard werken en druk zijn met de waan van de dag, vertroebelt dit.

7. Plezier? Wat vind je het meest belonend en plezierig aan je werk?

Een draaiend zonnepark. Prachtig gezicht. Stil, onzichtbaar stroom producerend in de volle zon. Mooi passend in de omgeving. En natuurlijk blije enthousiaste klanten. Ik lees alle reviews, ieder compliment motiveert, mooie rapportcijfers blijven leuk. Ik blijf competitief.

Meer weten over Deep Change naar aanleiding van dit interview? Neem een kijkje op de website van De Ondersteen.