Van studie naar race: Solar Team Twente klaar voor de strijd om de beste zonne-auto ter wereld!

Een interview met Marten, teamlid van Solar Team Twente over de samenwerking met Vrijopnaam

Dinsdag 23 mei 2023

Zo’n twintig studenten van Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente hebben hun studie anderhalf jaar lang op pauze gezet om zich volledig te wijden aan het bouwen van de meest efficiënte zonneauto en daarmee de meest prestigieuze zonnerace ter wereld in Australië te winnen. In aanloop naar deze race, die later dit jaar plaatsvindt in oktober spreken we met Marten van den Brink, Content Marketeer van Solar Team Twente. Hij vertelt ons onder andere waarom het team een inzamelingsactie is gestart en wat zijn mening is over de samenwerking met Vrijopnaam.

1. Waarom koos je voor deelname aan Solar Team Twente?

Tijdens mijn studie was ik opzoek naar een nieuwe uitdaging waarin ik mijn tot nu toe opgedane kennis in de praktijk kon brengen. Het solarteam bood een ideale mogelijkheid om dat te doen. Het leek mij fantastisch om in anderhalf jaar van niets naar een complete zonneauto te gaan en deze ervaring te kunnen delen met de buitenwereld.

2. Wat vind je leuk aan je functie Content Marketeer?

Als Content Marketeer is elke dag anders. Juist de variatie in taken maakt deze functie zo aantrekkelijk. Op de ene dag ben je bezig met het maken van video's of het nemen van foto's tijdens productie- of testdagen. Op de volgende dag werk je aan het ontwerpen van het kleurenschema van de nieuwe zonneauto, of sta je op een evenement van een groot bedrijf waar je het solarteam presenteert aan de buitenwereld. Kortom, er zijn talloze uitdagingen, variatie en mogelijkheden om ervaring op te doen en te leren.

Foto: Marten van den Brink, Content Marketeer Solar Team Twente 2023

3. Waarom een samenwerking tussen Energiebedrijf Vrijopnaam en Solar Team Twente?

Solar Team Twente daagt de grenzen van moderne technologie uit en laat zien wat mogelijk is. We laten bijvoorbeeld zien dat onze auto's op zonne-energie wel 100 km/u kunnen rijden, volledig energieneutraal. De zon dient als de ultieme energiebron voor onze voertuigen. Energiebedrijf Vrijopnaam is al sinds de oprichting partner van Solar Team Twente. Wat deze samenwerking zo bijzonder maakt, naar mijn mening, is het feit dat beide partijen de kracht van de zon benutten om de wereld duurzamer te maken.

4. Aan welke volgende race doet Solar Team Twente mee en wanneer vindt deze plaats?

Solar Team Twente neemt deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Deze race beslaat een afstand van 3.000 km dwars door de outback van Australië, van Darwin naar Adelaide. Degene die als eerste de finish bereikt, wint de race. Maar dit is niet zo eenvoudig. Hoe sneller je rijdt, hoe meer energie je verbruikt, en we hebben niet onbeperkt energie tot onze beschikking. Daarom draait alles in ons team om efficiëntie, om zo min mogelijk energieverlies te hebben. Deze race vindt plaats van 22 tot 29 oktober van dit jaar.

5. Waarom zijn jullie een inzamelingsactie gestart?

We zijn een crowdfunding gestart om een grote uitgave die nodig is in het project te kunnen bekostigen: de batterij. Vanzelfsprekend is de batterij een fundamenteel onderdeel van onze zonneauto. Het is tevens een onderdeel wat het verschil kan maken tijdens de komende race. Dit is de reden dat we altijd veel tijd en energie steken in het bemachtigen van het best mogelijke accucellen voor in de nieuwe zonneauto. Samen met jullie hulp kunnen we ervoor zorgen dat de batterij van de hoogst mogelijke kwaliteit is!

6. Waarom is de batterij zo belangrijk voor jullie zonneauto?

Een zonneauto rijdt puur op de kracht van de zon. Schijnt de zon, dan genereren wij stroom die we kunnen gebruiken om de motor aan te drijven. Om te voorkomen dat we stil komen te staan wanneer er een wolk voor de zon verschijnt, hebben we een batterij in de zonneauto nodig. Deze batterij moet voldoen aan strenge veiligheids- en betrouwbaarheidseisen. Ons doel is om de beste accucellen binnen deze voorschriften te gebruiken, zodat we zoveel mogelijk energie kunnen opslaan en later kunnen gebruiken wanneer er minder zonlicht beschikbaar is. Zo kunnen we altijd met optimale snelheid rijden en een afstand van 3.000 kilometer afleggen.

7. Waarom is de batterij zo duur?

In een zonneauto als die van Solar Team Twente draait alles om efficiëntie en gewicht. Alle onderdelen zijn gemaakt van enorm licht materiaal, waardoor er minder energie nodig is om de auto aan te drijven. Alles valt en staat nu dus op de hoeveelheid energie die we kunnen opvangen en vasthouden van de zon. Dit is voor ons de reden om te investeren in een super efficiënte batterij. Om met de beste cellen te kunnen rijden volgen wij de technologische ontwikkelingen op de voet. Maar om de nieuwste accucellen te kunnen gebruiken hangen hier wel kosten aan. Vandaar dat we jullie hulp nodig hebben!

8. Waarom kopen jullie elke editie een nieuwe batterij?

De techniek maakt enorme stappen. Zeker op het gebied van elektronica waar zonnecellen, maar ook accucellen onder vallen gaat dit in een rap tempo. Ieder jaar komt er wel weer iets nieuws op de markt wat weer een beetje beter, lichter of efficiënter is. Om mee te kunnen in de strijd onder de wereldtop is het daarom belangrijk om het beste van het beste op de auto te hebben liggen zodat we ook dit jaar weer kunnen strijden om de wereldtitel.

9. Hoe kunnen we helpen?

Samen met Vrijopnaam zijn we een actie gestart. Als onderdeel van de crowdfunding kunnen mensen ook overstappen naar Vrijopnaam. Voor elke overstap via www.vrijopnaam.nl/stt ontvangen we een bedrag dat bijdraagt aan het bekostigen van het zonnepaneel.