Zelf zonnestroom opwekken in een zonnepark: Vrijopnaam versus Postcoderoos

Alle plussen en minnen op een rij inclusief je financiële voordeel

Er zijn twee constructies om zelf zonnestroom op te wekken op afstand: de Postcoderoos en panelen in zonneparken van Vrijopnaam. Bij beide koop je zonnepanelen die niet op je eigen dak liggen, maar in een zonnepark ergens in Nederland.

Overeenkomst Vrijopnaam en Postcoderoos: uitgifte van panelen via energiecoöperatie

Een zonnepaneel op afstand wordt uitgegeven door een energiecoöperatie. Iedere eigenaar van een paneel is lid van de coöperatie. Vaak wordt per Postcoderoosproject een aparte coöperatie opgezet met een eigen bestuur en statuten. Als je klant wordt bij energieleverancier Vrijopnaam én een of meerdere Panelenopnaam (een zonnepaneel op afstand) aanschaft, word je automatisch lid van de energiecoöperatie Vrijopnaam.

Verschillen tussen panelen via Vrijopnaam en de Postcoderoos

Omdat wij vaak de vraag krijgen wat de verschillen zijn tussen het zelf stroom opwekken via ‘de Postcoderoos’ en zonnestroom opwekken in de zonneparken van Vrijopnaam, hier een beknopt overzicht.

In onderstaande tabel lees je hoe je financiële voordeel in elkaar steekt. Niet alle Postcoderoos projecten zijn op dezelfde manier opgezet. Hier vergelijken we het aanbod van ZonneHub van Eneco (Postcoderoosproject Etten-Leur) met een Paneelopnaam van Vrijopnaam.

Rekenvoorbeeld ‘Paneelopnaam van Vrijopnaam’ en ‘Postcoderoos de ZonneHub van Eneco’

* Na 15 jaar vervalt bij de Postcoderoos je voordeel van saldering van de energiebelasting en hiermee vervalt je jaarlijkse besparing.

** Een Paneelopnaam is geen beleggingsproduct. De opbrengst is afhankelijk van de hoeveelheid zon in een jaar en van de ontwikkeling van de stroomprijs.

*** IRR staat voor Internal Rate of Return. Dit percentage geeft het nettorendement van de investeringen in een project weer.

Welke optie is geschikt voor jou: Postcoderoos of Vrijopnaam?

Blijkt er een Postcoderoosproject in jouw postcodegebied te zijn en heb je geen verhuisplannen, dan kan het een prima optie zijn. Vooral als de kosten voor onderhoud en administratie laag gehouden worden. Of er nou wel of geen Postcoderoos in jouw postcodegebied is: bij Vrijopnaam kan iedereen eenvoudig zonnepanelen kopen, met veel flexibiliteit. Je kunt je panelen te allen tijde terugverkopen en je hebt geen gedoe bij een verhuizing. Bovendien is het rendement hoger.

Copyright © 2016-2020 vrijopnaam