Solar team twente presenteert ontwerp tiende editie van zonneauto

Het team innoveert door op winnende ontwerp Solar Challenge Marokko.

Vrijdag 31 maart 2023

Het nieuwe Solar Team presenteerde eerder deze maand haar nieuwe zonneauto, waarmee zij in oktober dit jaar deelneemt aan de World Solar Challenge in Australië. De vorige editie van deze race werd afgelast vanwege corona. Datzelfde jaar kon wel een Europese variant van de race in Marokko worden gereden (en gewonnen). Dit jaar reist het team weer af naar Australië, met de tiende zonneauto uit Twente: Red X.

Innoveren op winnend design

Op het eerste gezicht lijkt RED X op zijn voorganger RED Horizon. Wat namelijk direct opvalt is dat de vorm, de ‘monohull’ of “bulletvorm” nagenoeg gelijk is. Toch heeft het team een aantal wijzigingen doorgevoerd in de nieuwe zonneauto. Lead Engineer Jessica Bos: “Vorig jaar hebben we voor het eerst een monohull gebouwd en dat is eigenlijk heel erg goed bevallen. Zeker op aerodynamisch gebied zijn hier veel voordelen uit te halen, dus hebben we ervoor gekozen om hiermee verder te gaan optimaliseren. En aangezien het vorige team een erg goede monohull had ontworpen, zitten de verschillen in de kleinere details dit jaar. Maar vergis je niet, want ook daar is veel winst te behalen.”De exacte wijzigingen wil het team nog niet toelichten. “We moeten onze concurrentie natuurlijk ook niet wijzer maken dan nodig is”, voegt Technisch Team Manager Tim Woertman met een knipoog toe.

Uitdagingen genoeg

Het ontwerp van de nieuwe auto moet aan veel eisen en wensen voldoen. Zo moeten er bijvoorbeeld genoeg oppervlak beschikbaar zijn voor de zonnepanelen en tegelijkertijd moet de auto niet te zwaar en aerodynamisch zijn. In RED X zijn al deze dilemma’s zorgvuldig afgewogen en meegenomen in het ontwerp.

Vorige editie van de zonne-auto: RED Horizon, tijdens de European Solar Challenge in Marokko.
Vorige editie van de zonne-auto: RED Horizon, tijdens de European Solar Challenge in Marokko.

Innovatieteam

Ondanks dat er in zo’n korte periode toch heel wat geïnnoveerd is voor de nieuwste zonneauto van Solar Team Twente heeft het team nog grootsere plannen. "Op aerodynamisch vlak, maar vooral in elektronica liggen er flinke kansen waar we winst kunnen halen. Er zijn zoveel leuke ideeën om op te pakken, maar helaas past het niet binnen het anderhalf jaar dat wij kunnen besteden aan het ontwerpen en bouwen van de zonneauto. Daarnaast is het risico te groot om echt op grote innovaties in te zetten, want je weet vooraf niet of iets werkt", aldus Teamleader Kirsten Bouwman. Het team is momenteel daarom druk bezig met het werven van nieuwe studenten voor een 2023-2024 innovatieteam.

RED X

Wat de naam RED X voor het team betekent werd ook toegelicht door Bouwman: “Dit is natuurlijk de tiende editie van Solar Team Twente, de tiende keer dat een team van gemotiveerde studenten zich inzetten om te innoveren op het gebied van duurzame mobiliteit. Ook symboliseert X de vier disciplines binnen ons team die ondanks alle uitdagingen samen tot een middelpunt komen. Het doel: de tiende zonneauto van Solar Team Twente in de tiende maand van het jaar, als nummer één te finishen. Met RED X gaan wij het doen.”

Over Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit twintig studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat het solarteam uit het sterke netwerk van meer dan 160 partners. Samen beoefent het solarteam topsport en bouwen zij de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Het team gelooft in het motto “Challenge triggers innovation”. Daarom neemt Solar Team Twente in oktober 2023 deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.

Vrijopnaam is al vanaf de start trots partner van Solar Team Twente. Sinds dit jaar zijn we hoofdsponsor van het team. Samen geloven we in de kracht van de zon!