Zonneauto RED X rijdt eerste meters op Australische bodem

Een bijzondere mijlpaal voor het solar team uit Twente

Zaterdag 7 oktober 2023

Het zijn bijzondere dagen voor Solar Team Twente dat in aanloop naar de World Solar Challenge nu volop in voorbereiding is op de aankomende race later deze maand. Afgelopen maandag arriveerde de auto na een 17-daagse reis in Darwin, en woensdag was het al tijd voor de eerste testrit. Ondanks de uitdagingen, zoals vertragingen met de transportbox, slaagden de studenten erin om de auto snel testklaar te maken.

Raceleider Kirsten Bouwman sprak haar bewondering uit: "Het is een hele onderneming om je zonneauto naar de andere kant van de wereld te krijgen. Met de recente vertragingen waren we bezorgd of we onze eerste testdag zouden halen, maar uiteindelijk is alles goed gekomen."

Eerste testdag

De eerste testdag vond plaats op het Hidden Valley motorcircuit in Darwin, waar over iets meer dan drie weken de kwalificatie voor de Bridgestone World Solar Challenge zal plaatsvinden.

Schade

Helaas werd de vreugde van de geslaagde test al snel overschaduwd door schade aan de auto. Hoewel de schade meeviel, moest het team een deel van de aeroshell repareren, wat hun eerste week in Australië in beslag nam.

Gelukkig is de schade inmiddels hersteld, en het team is optimistisch dat deze tegenslag hun kans op overwinning niet zal beïnvloeden. Op 21 oktober zullen ongeveer 45 teams op Hidden Valley een tijdrit rijden om hun startpositie in de race te bepalen.