Batterijen bij zonneparken van Vrijopnaam

maandag 31 juli 2023

Vrijopnaam investeert in drie grote batterijen om de productie van haar zonneparken (tijdelijk) op te kunnen slaan en de netbeheerders te helpen met balanshandhaving. De eerste batterijen worden geplaatst bij de zonneparken in Waalre, Reuver en Stadskanaal. De batterijsystemen hebben gezamenlijk 3.000 kWh opslagcapaciteit. Dat is voldoende om ruim 1.000 huishoudens één nacht van zonnestroom te voorzien. Een mooie start, op weg naar 100% zonnestroomvoorziening, ook op de tijden dat de zon niet schijnt.

Mijlpaal in de energietransitie: stroom overdag goedkoper

dinsdag 4 april 2023

Het is een erfenis uit ons grijze verleden: het dubbeltarief. Overdag, tijdens ‘normaaluren’ betaal je een hoger elektriciteitstarief dan ’s nachts, tijdens voordelige ‘daluren’. Voor het slapen de vaatwasser aan: is dat binnenkort verleden tijd? Bij Vrijopnaam zijn de effecten van de transitie naar duurzaam opgewekte stroom inmiddels zichtbaar in de energietarieven: elektriciteit is dit voorjaar overdag voordeliger dan de stroom die ’s nachts uit het stopcontact komt. Dus: hup die vaatwasser aan als de zon schijnt!

Solar team twente presenteert ontwerp tiende editie van zonneauto

vrijdag 31 maart 2023

Het nieuwe Solar Team presenteerde eerder deze maand haar nieuwe zonneauto, waarmee zij in oktober dit jaar deelneemt aan de World Solar Challenge in Australië. De vorige editie van deze race werd afgelast vanwege corona. Datzelfde jaar kon wel een Europese variant van de race in Marokko worden gereden (en gewonnen). Dit jaar reist het team weer af naar Australië, met de tiende zonneauto uit Twente: Red X.

Klimaatstichting HIER kwalificeert groene stroom van Vrijopnaam opnieuw als écht groen

woensdag 8 juni 2022

De groene stroom van Vrijopnaam wordt voor 100% in Nederland opgewekt en voldoet daarmee aan de eisen die de klimaatstichting HIER stelt aan echt groene stroom. Om mensen te helpen voor echt groene stroom te kiezen, onderzocht HIER voor de tiende keer de herkomst van stroomproducten die in Nederland als groen worden verkocht. De resultaten zijn verwerkt in de Groene stroom checker. Met de Groene stroom checker controleer je snel en makkelijk welk product wel écht groen is.