Het langste zonnepark van Nederland vandaag in productie genomen!

De zon komt naar Etten-Leur

Donderdag 1 oktober 2020

Vanaf vandaag wordt in Etten-Leur schone zonne-energie grootschalig opgewekt. Langs de rijksweg A58 verschijnt ter hoogte van Etten-Leur het langste zonnepark van Nederland. Over een afstand van zo’n vier kilometer worden maar liefst 6.300 zonnepanelen geplaatst. Goed voor de elektriciteitsbehoefte van ongeveer 850 huishoudens.

Het project ‘Zonnepark A58’ is tot stand gekomen door een samenwerking van Energieleverancier Vrijopnaam, ontwikkelaar Greenspread, gemeente Etten-Leur en de lokale Energiecoöperatie DuurSaam Etten-Leur U.A.. Inwoners van Etten-Leur kunnen participeren in én profiteren van dit project, door de aanschaf van een aantal zonnepanelen en door crowdfunding. Het project levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente Etten-Leur.

Opening uitgesteld

Helaas is de opening van zonnepark A58 uitgesteld. Door de nieuwe strengere maatregelen omtrent COVID-19 is een feestelijke opening met alle betrokkenen niet meer haalbaar. We verplaatsen de opening daarom naar de lente van 2021. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft aangegeven graag aanwezig te zijn op de nieuwe datum om de opening te verzorgen.

Bas Wijnen, directeur Vrijopnaam, “Iedereen kan meedoen. Juist ook mensen die zich geen zonnepanelen op hun dak kunnen permitteren.”

Lokaal opgewekt, lokaal gebruikt, lokaal voordeel

Gelukkig ook goed nieuws! Zonnepark A58 is vandaag in productie gegaan. De eerste kilowatturen (kWh) zonnestroom zijn opgewekt én aan het elektriciteitsnet geleverd. Meer dan 400 huishoudens in Etten-Leur hebben belangstelling getoond om eigenaar te worden van een stukje van het zonnepark. Dit lokale enthousiasme vraagt om een spetterende feestelijke opening!

Zonnepark A58 op de geluidswal met snelweg waar auto's op rijden

foto: www.poodt.com