Red X: dé beste zonne-auto van Nederland!

Tweede plaats voor Solar Team Twente tijdens World Solar Challenge 2023

Vrijdag 27 oktober 2023

Solar Team Twente is tweede geworden tijdens het meerdaagse wereldkampioenschap zonneracen in Australië. Na een rit van 3.000 kilometer vanaf Darwin, reden de studenten uit Twente over de finish in Adelaide, op slechts 20 minuten achterstand van de Belgen die het kampioenschap wisten te winnen.

Starten op de 11e positie

Solar Team Twente startte op een elfde positie. Op de eerste racedag haalden ze acht andere teams in. Ook de daaropvolgende dagen liep Red X, de zonneauto uit Twente fors in op de Belgische koploper.

Alles of niets

Solar Team Twente vertrok met 40 kilometer achterstand op de Belgen op de ochtend na de laatste nachtstop en probeerde snelheid te maken voor de laatste 250 kilometer tot de finish. Vanwege de verkeersdrukte en wegwerkzaamheden konden ze de Belgen niet inhalen zoals gehoopt.

Eerste Nederlandse team

Uiteraard kwam het solarteam naar Australië voor de winst tijdens de World Solar Challenge. Ondanks tegenslagen waardoor ze wat vertraging opliepen wist het team de schouders eronder te zetten en een knappe prestatie te leveren. De Red X bleek tijdens de 3.000 afgelegde kilometers een snelle, betrouwbare zonneauto.

Het team kwam als eerste Nederlandse team over de finish. Daarmee wisten ze solarteams van universiteit Groningen en Delft achter zich te laten. Het team uit Groningen werd 6e en het team uit Delft eindigde 2 uur achter Twente op de derde plaats.

Naast het verslagen gevoel binnen het team heerst er vooral trots. “Dat we hier zo kort achter de Belgen tweede zijn geworden is erg zuur, want je werkt als team vijftien maanden lang toe naar de winst.” Vertelt Tim Woertman, technical manager. “Maar als je ziet van hoever we zijn gekomen en dat we samen met Leuven zo ver voor de andere teams zijn geëindigd, dan mogen we trots op ons team zijn! We hebben er samen alles aan gedaan dit jaar.”