Vrijopnaam ontvangt opnieuw keurmerk voor écht groene stroom!

Klimaatstichting HIER kwalificeert de stroom van Vrijopnaam wederom als 100% groen.

Dinsdag 4 juni 2024

Het is geen verrassing: zonnestroom van Vrijopnaam is écht groen en duurzaam opgewekt in Nederland. Klimaatstichting HIER kwalificeert jaarlijks groene stroom van Nederlandse leveranciers. Vrijopnaam ontvangt dit jaar wederom een keurmerk.

Niet alle groene stroom is écht groen

In Nederland wordt veel meer groene stroom aangeboden dan daadwerkelijk opgewekt wordt door bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Hoe zit dat?

Soms wordt stroom ‘vergroend’ met certificaten uit het buitenland. Energieleveranciers die zelf niet (voldoende) groene stroom produceren, kopen groene stroomcertificaten uit het buitenland om hun grijze Nederlandse stroom te 'vergroenen'. Deze stroom is alleen op papier groen, maar draagt niet bij aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking in Nederland. Sjoemelstroom dus.

Wel alles groen bij Vrijopnaam

Levert Vrijopnaam jouw energie? Dan weet je dat dit stroom is die 100% in Nederland is opgewekt. Je kiest altijd voor groene zonnestroom, ongeacht je contractvorm. Via de Groene Stroom Checker kun je dit zelf ook controleren. Heb je bijvoorbeeld een dynamisch energietarief, dan krijg je het stroometiket te zien: