Dynamische energieprijzen bij Vrijopnaam

Profiteer van 100% Nederlandse zonnestroom en CO2-gecompenseerd gas tegen dynamische energietarieven. De prijs van stroom is elk uur anders, die van gas elke dag.

Bespaar door je verbruik af te stemmen op de voordeligste uren van de dag of minder energie te verbruiken op momenten dat de prijs hoog is. Zo bepaal je zelf hoeveel je bespaart.

Dynamisch energiecontract: energie tegen inkoopprijs

Je koopt energie direct van de groothandelsmarkt, tegen de actuele marktprijs. Wat je betaalt is afhankelijk van de prijs op deze markt en je verbruik. Via de Vrijopnaam-app heb je inzicht in de marktprijzen voor stroom en (eventueel) gas (zie hier demoversie van de app). Daardoor heb je meer grip op je energierekening. Zo kun je bijvoorbeeld besparen door je elektrische auto te laden wanneer de stroomprijs laag is. Of de wasmachine niet vandaag, maar juist morgen aan te zetten.

Ga je voor het dynamisch tarief? Zorg dan dat je woning beschikt over een slimme meter. Heb je zonnepanelen op je eigen dak liggen? Dan is het (nog) niet mogelijk gebruik te maken van het dynamisch tarief. Het combineren van Panelenopnaam en een dynamisch contract is ook niet mogelijk. Bedenk dus goed welk contract het beste bij jouw situatie past.

Zelf de touwtjes in handen

Jouw energie, jij bepaalt! Met dynamische tarieven heb jij de regie over je energierekening. Vrijopnaam geeft inzicht in je verbruik en de energieprijzen. Je bepaalt vervolgens zelf wat voor jou nodig en voordelig is.

Je kiest voor dynamische tarieven als je een (groot) deel van je energieconsumptie zelf kan sturen, bijvoorbeeld wanneer je je elektrische auto oplaadt. Daarnaast vind je het leuk om bijna dagelijks met je energieverbruik bezig te zijn.

Hoe werkt dynamisch tariferen?

De marktprijs van stroom is elk uur anders, die van gas elke dag. Je koopt energie direct van de groothandelsmarkt, tegen de marktprijs. Wat je betaalt is afhankelijk van de prijs op deze markt en je verbruik.

Net als bij de andere contracttypen betaal je een vast termijnbedrag per maand. Dit termijnbedrag is bepaald op basis van je historisch verbruik en de verwachte marktprijzen voor de komende 12 maanden. Tevens zijn de gebruikelijke (en verplichte) netbeheerkosten, belastingen en heffingen in dit termijnbedrag verwerkt.

In de Vrijopnaam-app kan je het termijnbedrag altijd aanpassen in lijn met je werkelijke kosten. Je hoeft geen onnodige spaarpot op te bouwen.

Benieuwd naar het voordeel van een dynamisch tarief? Bereken dan je termijnbedrag.

De Vrijopnaam-app: meten is weten! 

In de Vrijopnaam-app zie je altijd hoe je ervoor staat. Naast inzicht in je verbruik vind je hier ook de kosten en de energieprijzen van morgen. Zijn de energieprijzen morgen zonniger dan die van vandaag? Dan kun jij hier je verbruik in huis op aanpassen om te besparen. Wel zo fijn!

Is het dynamisch tarief toch niks voor jou? Je kunt altijd kosteloos opzeggen of switchen naar een ander contracttype.
En twijfel je nog? Dan staat onze klantenservice voor je klaar. We denken graag met je mee, dus twijfel niet om contact met ons op te nemen.

Zo werkt het

Slimme vragen over dynamisch tarief

Bekijk alle slimme vragen

Een dynamisch tarief is een flexibel tarief waarbij de tarieven voor elektriciteit en gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten (de Day Ahead markt of energiebeurs). Je leveringstarief wordt bepaald door de inkoopprijs van energie op de beurs. De stroomprijs wordt per uur bepaald en de gasprijs per dag.

Ja. Een voorwaarde om gebruik te maken van een dynamisch tarief is het hebben van een slimme uitleesbare meter. Alleen op die manier kunnen we je verbruik per uur (voor stroom) of per dag (voor gas) in rekening brengen.

Heb je een conventionele meter, maar wil je graag gebruik maken van het dynamisch tarief? Neem dan contact op met je netbeheerder om een slimme meter aan te vragen.

Weet je niet zeker of je een slimme uitleesbare meter hebt? Neem gerust contact met ons op.

Het is (vooralsnog) niet mogelijk om gebruik te maken van het dynamisch tarief, indien je zelf zonnestroom opwekt met zonnepanelen op eigen dak. Wanneer sprake is van invoeding op het elektriciteitsnet gedurende de looptijd van het dynamisch contract, wordt dit omgezet naar het Vrijopnaam variabel contract.

Een dynamisch tarief heeft zo zijn voordelen, maar soms ook nadelen. Dat verschilt per situatie.

Voordelen: je bent gemiddeld goedkoper uit (mits je bewust kiest voor verbruik op juiste momenten). Je profiteert dan van uren met een laag stroomtarief. Je hebt zelf meer controle over en invloed op je energierekening.

Nadelen: om (financieel) voordeel te behalen is het noodzakelijk om tijd en aandacht te investeren in je energieverbruik en de timing ervan. Bewust de wasmachine draaien op momenten dat de stroomprijs laag is vergt meer aandacht dan wanneer je een vast tarief hebt en het niet uitmaakt wanneer je energie in huis verbruikt.

Niet iedereen kan zijn verbruik goed sturen of is daar flexibel in. Het dynamisch tarief moet dus bij je situatie passen.

Je maandelijkse termijnbedrag berekenen we door jouw opgegeven verbruik te vermenigvuldigen met de verwachte tarieven voor de komende twaalf maanden op de energiemarkt (futures). Deze verwachte verbruikskosten, inclusief wettelijke heffingen, vaste leveringskosten en de inkoopvergoeding, delen we door twaalf. Zo betaal je het hele jaar hetzelfde bedrag. Wil je liever meer of juist minder betalen? Dan kun je zelf het termijnbedrag aanpassen via de Vrijopnaam-app (web-app).

Chatten of bellen naar 085- 30 32 652 kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Mailen kan altijd!