De verborgen meerwaarde van dynamische energietarieven

Waarom een dynamisch tarief niet alleen goed hoeft te zijn voor je portemonnee

Maandag 27 maart 2023

Dat je met een dynamisch tarief gemiddeld gezien bij bewust verbruik bespaart op je energierekening is natuurlijk al langer bekend. Maar wist je dat de keuze voor een dynamisch energietarief ook de kans biedt een bijdrage te leveren aan de energietransitie? Hoe dan? Dat leggen we je graag uit.

De energietransitie

Om klimaatverandering tegen te gaan, maken we de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals wind en zon. Een noodzakelijke, maar geen eenvoudige verandering. Op dit moment is het balanceren van energievraag en -aanbod op het elektriciteitsnet een van de grootste uitdagingen in de energietransitie. Het opwekken van energie met conventionele energiecentrales, die gebruikmaken van aardgas en steenkool, is eenvoudiger te sturen dan de productie van duurzame energie. Hier bepaalt de natuur wanneer energie opgewekt wordt. Schijnt de zon in Nederland, dan produceren we veel zonne-energie. En wanneer de wind waait, hebben we vanzelfsprekend een hoop windenergie. Elektriciteit stroomt altijd direct van productiebron naar afnemer en wordt dus niet opgeslagen of vastgehouden. Dit kan leiden tot overschotten en onbalans op het net. Hierdoor maken we op andere momenten weer gebruik van fossiele energie. Daarnaast ervaren steeds meer netbeheerders krapte op het net door momenten met een hoog aanbod van zonne- en windenergie. Lastig te managen dus.

Mogelijke oplossingen

Een manier om dit op te lossen, is opslag van deze overschotten. Denk aan elektrische opslag (batterijen en accu’s) of chemische opslag zoals waterstof. Ontwikkelingen die ons in de toekomst vast en zeker gaan helpen, hoewel ze nu (soms) nog beperkingen kennen waaronder geringe opslagcapaciteit en conversieverliezen.

Een andere mogelijke oplossing is het beter balanceren van vraag en aanbod.. Recent nog riep netbeheerder Stedin bedrijven op vooral energie te gebruiken wanneer de wind waait of zon schijnt. Ook Liander deed een beroep op de consument en kleine bedrijven om hun steentje bij te dragen. Dit noem je congestiemanagement. Dit kan ervoor zorgen dat krapte op het net voorkomen wordt en er efficiënt omgegaan wordt met een grote hoeveelheid duurzame energie die gelijktijdig op het net gezet wordt.

Veel huishoudens hebben de mogelijkheid te bepalen wanneer zij energie nodig hebben. Denk aan het laden van een elektrische auto of de inzet van grote verbruikers zoals een wasmachine of vaatwasser. Dit is waar het interessant wordt.
Met een dynamisch tarief kun je bewust gebruikmaken van prijsschommelingen op de energiemarkt door op het juiste moment energie te verbruiken. Deze schommelingen worden voornamelijk beïnvloed door de beschikbaarheid van duurzame energie op dat moment. Als je ervoor kiest op een zonnige middag je wasmachine te laten draaien, bespaar je mogelijk niet alleen op kosten, maar maak je ook gebruik van de op dat moment beschikbare Nederlandse zonne-energie. Hiermee maak je slim gebruik van het overschot duurzame energie op dat moment en zorg je ervoor dat op momenten zonder zon en wind minder niet-duurzame energiebronnen ingezet hoeven te worden. Goed voor je portemonnee, het klimaat en de energietransitie.

Dynamisch energiecontract bij Vrijopnaam

Heb je nog geen dynamisch contract? Op onze webpagina ‘Dynamisch tarief’ vind je meer informatie. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of wil je graag weten of een dynamisch contract iets voor jou is? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Je kunt ons op werkdagen bellen of een WhatsApp bericht sturen via 085 - 30 32 652. Mailen kan altijd (klantteam@vrijopnaam).